1. Beğendiğiniz loop olarak kullanacağınız dosyayı wave formatına çiviriniz. Sample yapmanın ön koşulu buydu hatırlarsanız.
2. Ritimde kullanacağımız için loop dosyasını bölmek zorundayız. Bu işlem için size daha önce önerdiğim audacity ses kaydetme ve düzenleme programını kullanabilirsiniz. Tüm işletim sistemlerinde çalışır.
3. Bölme işlemi yapabilmeniz için ses düzenleme programlarını kullanmayı bilmeniz gerekir ve tabi biraz da ritim vuruşlarından anlamalısınız. Her loop standart olarak bölünemez vuruşlarına göre seçmek gerekebilir. (4-4, 5-8, 9-8 vs)
4. Böldüğümüz dosyalar yine 16 bit lik mono wave (windows pcm) dosyası olarak boş bir disket e yükleyerek klavyemizin sample editörüne yükleyeceğiz.
5. Böldüğümüz sesleri sample a çevirirken sıralı olarak yerlerştiriyoruz klavyeye (e4-f4-g4-a4-b4-c5 gibi) Bu ritim yazarken bize kolaylık sağlayacak.
6. Sample bittikten sonra kaydediyoruz ve editörden çıkıp ritim editörüne giriyoruz.
7. Aldığımız loop a uygun ritim seçip kayda başlıyoruz. İster drum ister tracklardan herhangi birine hazırladığımız sample ı yerleştiriyoruz.
8. Sample yaparken kaça böldüyseniz ona uygun vuruşlarla loop u ritim içerisine yerleştiriyoruz. ÖRNEK: 4-4 vuruşu 8 e bölerseniz bu tam vuruşlara denk gelir. 1.1, 1.97, 2.1, 2.97, 3.1, 3.97, 4.1, 4.97
Bu yöntem tüm sample yapabilen klavyelerde uygulanabilir. Fakat micro edit, style edit, event edit gibi cihazınızın üzerinde bulunan detaylı ritim editörlerinin yeteneklerini biliyor ve kullanabiliyor olmanız gerekir. Bu editörler sayesinde ritmi parmaklarınızla değil editörler ile de yazabilirsiniz. Vuruşları sırasıyla fakat senkron olmadan yapabilirsiniz. Yeni vuruş ekleyebilir, var olan vuruşların yerlerini değiştirebilir, değerlerini değiştirebilirsiniz.