Sıfırdan ritim hazırlamak istiyorsak boş bir ritim satırı bularak recort st/song butonuna basarız ve bize creat new style sorusu sorduğunda enter ile onay vererek ritim yazma sayfasına gireriz.
Ritim yazma sayfasına girdiğimizde sıfırdan yazma işlemine başladığımız için select riff uyarısı verecektir. riff ritim yazılabilir her bölüme verilen ad dır. Ritim yazılabilir bölümler şu şekilde: varyasyon 1-2-3-4, fill 1-2-3-4, intro 1-2-3-4, ending 1-2-3-4 ve bu bölümlere ait alt bölümler olan major, minor ve 7th bölümlemelerdir. Yani siz varyasyon 1 majör seçtiğinizde ilk yazdırılabilir bölüme kayıt yapmaya hazır hale gelecektir klavyeniz.
Riff seçimi tamamlandıktan sonra riff özellikleri ayarlanır. Vuruş tekniği 4/4 standart olarak önümüze çıkar fakat siz yazmak istediğiniz ritmin vuruşunu ayarlamalısınız. Türk müziğinde 2/4, 4/4, 8/8, 8/4 ve bazı özel 3/4 ve 6/8 vuruşları 4/4 lük kalıp ile yazılabilir. 9/8, 5/8, 3/8 gibi yazmak istediğiniz vuruşun seçimini buradan yaptıktan sonra tempo seçimi, yardımcı quantize seçimi ve yazılacak nota seçimi yapılarak devam edilir. Örneğin ritim vuruşları için nota seçimi gerekmezken, size pianoları çalmak için mi notası daha kolay geliyorsa mi notasını ritmin genel başlangıç notası olarak ayarlayabilirsiniz. Mİ=E
Drum, bass, acc1, acc2 acc3 acc4 acc5 acc6 olarak bütün pro gem klavyeleri standart 8 track ritim yazabilir. Fakar diğer org markalarından özel olarak bu tracklara yazılacak değerleri siz belirlersiniz. Örneğin korg ve roland ın hemen bütün modellerinde acc ve bass bölümlerine drum yazamazken gemde bütün traclara istediğiniz seti kullanabilirsiniz.
Ritim yazmak sizin deneme yanılma yolu ile keşfedeceğiniz bir gelişmeler bütünüdür. O yüzden ritim nasıl yazılır kısmına girmeyeceğim. Bunun yerine kendim ritim yazarken çektiğim bir videoyu yakında sizinle paylaşacağım.
Gem klavyelerinde record st/song bölümünün kullanımı bu şekildedir arkadaşlar.
SİLME İŞLEMLERİ:
Track, Riff, Varyasyon ve Ritmin tamamını silmek için recort st/song bölümünün içinde erase butonunu kullanıyoruz. Erase butonuna bastığımızda bize track, riff, varyasyon ve style olarak seçenek sunacaktır.
Fakat ritmin içinde vuruşları teker teker silmek yada yerlerini değiştirmek yada seslerini, vuruş uzunluklarını, sertliklerini ayarlamak için recort st/song bölümünden çıkarak sağ menüdeki EDİT/NUMBER bölümünden 7 numaralı buton olan st/song butonunu kullanıyoruz. Bu buton aslında klavye üzerindeki bütün ritim ve song ları kontrol eder. Ayrı bir başlık altında anlatmam lazım fakat kısaca ritim microscope bölümünü anlatayım.
st/song 7 numaralı botona bastıktan sonra içerisinde gördüğümüz microscope bölümüne gireriz. Burada ritmin içerisinde bulunan bütün trackların bütün vuruşlarını bulabilir, bütün vuruşların yerlerini değiştirebilir, seslerini kısıp artırabilir, vuruş uzunluklarını artırıp azaltabiliriz. Bu bölümü kullandıkça aslında ritmin parmakla yazılmasından çok vuruş bilgisi geliştirilerek sanki bilgisayar kullanıyormuş gibi bu bölümden yazılabilmesini araştıracak ve zamanla buradan ritim yazmaya başlayacaksınız.