Unutkanlığı unutturacak 10 alıştırma şöyle sıralanıyor:
1- Devrim alıştırması: Günlük rutin alışkanlıklarınızda değişiklik yapın. Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız biraz da sol elinizi çalıştırmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın ve kahve fincanınızı alışık olmadığınız elinizle tutun ya da çayınızı kaşıkla alışık olduğunuz yönün tersine karıştırın. Sonuçta rutin alışkanlıklarınızı kırıp beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.
2- Çocuk oyunu alıştırması: İşe ya da alışverişe giderken tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularınızı harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Fırında satılan taze ekmeklerin kokusunu algılamaya çalışın. Yürüdüğünüz zeminin özelliklerini hissedin, bunun sizde nasıl duygular yarattığını anlamaya çalışın. Yanınızdan geçen insanların konuşmalarını dinleyin. Evinizde gözlerinizi kapatarak bir yerlere ulaşmaya çalışın. Kısacası duygularınızı alışık olmadığınız tarzda kullanın. Bu şekilde çok ender yaptığınız bağlantıları canlandırır, beyin kapasitenizi artırırsınız.
3- Harf alıştırması: Elinize bir gazete ve fosforlu bir kalem alın. Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üstünü çizin. Bir sonraki aşamada kelime içinde birden fazla geçen harflerin üzerini çizin. Alıştırmayı yaparken kelimelerin üzerinde fazla düşünmeyin ve hemen işaretleyin. Böylelikle konsantrasyon gücünüz artar.
4- Polisiye alıştırması: “Dün akşam şu saatte ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım” gibi genellikle polisiye romanlarda sorulan soruları kendinize yöneltin ve yanıtlamaya çalışın. Bu sayede yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirirsiniz. Ayrıca kısa hafızanız da gelişir.
5- Yürüyüş alıştırması: Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Bu hareketleri birkaç kez tekrarlayın. Koordinasyon yeteneğinizi artıran bu hareketlerle beyninizin her iki tarafını da kullanmış olursunuz.
6- Ressam alıştırması: Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu hareketi gevşek ve dengeli yapın. Bu çizim hareketleri yorgun zihninizi hemen canlandırır. Aynı zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.
7- Ajan alıştırması: Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına dikkat edin ve plakada bulunan harflerden kelimeler ve cümleler türetmeye çalışın. Böylece kelime haznenizi geliştirir ve beyninizi canlandırırsınız.
8- Resim alıştırması: Hafızayı güçlendiren bu alıştırma için kağıt kalem alın ve kağıdın üzerine bir tane mum, bir kuğu, üç kollu bir kaktüs, üç yapraklı bir yonca, beş parmaklı bir el, hortumunu yukarı kaldırmış bir fil, sola dalgalanan bir bayrak, saatli bir yumurta, sapının üzerinde duran bir pipo, davul yanında duran bir adam, vb. çizin. Her resim bir sayıyı sembolize ediyor. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin.
9- Otobiyografi alıştırması: Düşünün ki hayat hikayenizi tekrar yazmanız gerekiyor. Burada işe gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın arkadaşınızın kim, tipinin nasıl olduğunu hatırlamanız gerekiyor. Tabiî sınıfınızın düzenini, görüntüsünü de… Bu alıştırmayla kişilerle ilgili hafızanızı harekete geçirirsiniz.
10- Hipnoz alıştırması: Özellikle stres anlarınızda veya kaygıya
kapıldığınızda olumlu sözcüklerden destek almaya bakın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok eder, hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız.