Kategoriler
Klavyeler Roland

Roland E-A7 Tercih Etmek İçin Sebepler

Yaklaşık 12 yıl Gem (general music) kullandıktan sonra ilk piyanistliğe başladığım zamanlarda hayranı olduğum klavye üreticisinin ürünlerini kullanmaya tekrar karar verdim. Bu kararımı etkileyen unsurları sizlerle paylaşmak istiyorum. Profesyonel olarak çalışmaya başladığımda ilk aldığım klavyem Roland E-36 idi. Bu cihaz tuş takımına toz alma haricinde bana hiç bir sorun yaşatmadı. Aynı zamanda Korg i4s ile çift kat yaparak kullandım ve sonuç o günün koşulları düşünüldüğünde neredeyse mükemmeldi.

Roland yıllarca aynı çizgide klavye üretti ve bu üretim şekli ilk önceleri firmaya iyi para kazandırdı. Fakat ürün farklılaştırması hususunda hassasiyeti zamanında gösteremedi. Kullanıcılar yeni çıkan cihazların eskisinden farkı olmadığını gördükçe Roland kullanmaktan uzaklaştı. O günlerde ve halen rakibi olan Korg ve Yamaha ürün farklılaştırması ve teknolojik yatırımlar ile Roland’ın önüne geçmeyi başlardı. Burada anlatmak istediğim Roland e86, e96, e500 gibi cihazların arasında çok fazla bir fark olmaması. Hatta E serisi ile G serisi arasında bile büyük farklılıklar yok. Fakat aynı dönemde üretilen Gem wk8, Korg i3, Korg i30 gibi cihazları incelediğinizde bu farkı daha net görebilirsiniz. Aynı şekilde Korg i30’un ardından Pa serisne geçtiğinde fark iyice açıldı. Bu sıralarda Roland Exr serisini üretiyordu ve bu iki seri kıyaslanamaz. Korg Pa80 Sampler bir cihaz. Gem Wk8 de aynı şekilde. Aynı yıllarda üretilen Roland cihazlarda sample, ve ram teknolojisi yok.

Roland teknolojik klavye üretiminde geç kalmış olsada BK-5 ve E-A7 ile bu açığı kapatma yolunda önemli bir adım attı. Şahsen Roland firmasının kalite standartlarını beğendiğimden Roland’a 2. bir şans vermeyi düşümdüm. Tercih sebeplerini maddeler halinde sıralayacağım. Anlaşılması daha kolay olsun ve tercih etmekte zorlanan müzisyen arkadaşlarıma bir yol haritası olsun.

  1. Kullanım kolaylığı: Roland BK-5 ve E-A7′ kullanımı daha kolay hale getirmek için pek çok özellik eklemiş ve sistem güncellemeleri ile eklemeye devam ediyor. Bunlarda bazıları; Koma hem ayarlanabilir hemde anlık açılıp kapatılabilir. Assinglenable Swicth yani atanabilir düğmeler ile (7 adet) hızlı erişim. Örneğin performans ileri geri, intro ending portomento on-of, Mono/poly seçimi menü içerisinde gezinmeye gerek kalmadan tek tuş ile yapılabiliyor.
  2. Boyutlar ve Ağırlık: Bu benim için  çok önemli. Çünkü sabit mekanda müzik yapmayan biri olarak 15 Kg. ağırlığında bir cihazı taşımak istemem. 5-6 Kg. civarındaki roland cihazlar ayrıca boyut olarak da pek çok klavyeden küçük. Pa1 i arabaya zor sokuyorduk.
  3. Teknolojik geliştirmeler: Bu önemli bir konu çünki çağımız teknoloji çağı ve teknoloji çözümü daha kolay ve hızlı hale getiriyor. USB desteği ile bilgisayar bağlantısı yapabilir, flash bellek bağlayarak datalarınızı yedekleyebilir ve ya bellek üzerinde medya oynatabilirsiniz. Ayrıca karaoke özelliği ile altyapısını hazırlamaya vakit bulamadığınız bir şarkıyı sahneye taşıyabilirsiniz.
  4. Ram özellikleri: Buda teknolojik fakat ayrı madde yapmak lazım. Korg cihazların 10 dakika civarında açılma süreleri varken ve ülkemizde çok sık elektrik kesintisi yaşıyorken işin orta yerinde 10 dakika cihazın açılmasını beklemek sabrımı zorluyor. BK-5 ve E-A7 15 saniyede açılıyor. Ayrıca E-A7 128 MB ram ile bunu yapıyor. Korg pa3x de aynı ram miktarını yaklaşık 10 da açıyor. Çalışmasıda hızlı. Menü geçişlerinde ve ses değişimlerinde bekletmiyor.
  5. Kalite standartları: Roland arıza yapmıyor. Bunun en güzel örneği aynı dönemlerde üretilmiş cıhazları kıyaslamaktır. Hala hiç sorunu olmadan çalışan ve ya hiç tamir görmemiş (çok hor kullanıldığı halde) E-96, G-600 piyasada satılıyor. Aynı dönemde üretilen korgların düğmeleri içine kaçıyordu. i4s de bu sorun bizi çıldırtıyordu. Start düğmesi içine göçtüğü için syncro ile start stop yaparak iş bitirdiğimi bilirim. Üzerinde E-36 vardı ve hiç sorun yapmıyordu. Hala Pa80 ve Pa800 den çok yarıda kalmış iş biliyorum. Bu cihazları hiç kullanmadım fakat ram ve kart sorunları, buton, ekran sorunları voltaj değişiminden anakart ve power supply yakan cihazları çok gördüm. Yamaha elektronik donanım olarak Roland ile yarışabilir fakat kasaları berbat. Özellikle a1000, 2000, 3000 tuşe ve kasa olarak çok kötü.
  6. Teknik servis, yedek parça: Pek lazım olacağını sanmıyorum fakat Roland hiçbir zaman müşterisini parçasız ve servissiz bırakmamıştır. Eski cihazlarının bile yedek parçaları var piyasada.

“Roland E-A7 Tercih Etmek İçin Sebepler” için 2 yanıt

Merhaba, yorumunuzu bir kaç kez okudum. EA 7 almamda etkili olmuştur. Sizden bir konuda bilgi almak isterim. Vaktiniz olursa. Akompanya da çok parmak kullanıyorum ancak bu cihazda seçemedim. Üç veya dört parmak kullanarak atılan akorlar da bazen hatalı akor çıkıyor. Örneğin Cm/G7 gibi. Yani tek parmakla akor atılıyor. İnşallah anlatabilmişimdir. Ayrıca şunu belirteyim ben sadece kendine çalan amatör bir emekliyim. İlginizi bekliyorum. Saygılarımla.

Tam olarak anlamadım. Fakat şunu belirteyim fabrika ritimleri çoklu akoru destekler yani tüm klavyelerde böyledir. 7 li 9 lu aug sus basabilirsiniz. Kullanıcıların oluşturduğu ritimlerde min maj ve 7li akorlar ayrı ayrı yazılmadığından çoklu akorlar gelmeyebilir.

Bir cevap yazın