Kategoriler
Gem Ketron Klavyeler Korg Roland Yamaha

Orglarda (klavye) Tuş Takımlarının Tamiri Nasıl Yapılır?

Orgunuzun markasına ve modeline göre tuş takımlarının verebileceği arızalar farklıdır. Örneğin Korg i3 ve i30 klavyelerinde metal iletim aksağamı kullandı. Bu sebeple kırılma haricinde bir sorun çıkarmıyor, bazende yamulma.

Fakat diğer pek çok klavyede plastik ve kömür iletim düzeneği var. Bu düzenek sisteminde kömürler arasına toz veya sıvı girerse iletim bozulur ve tuşların verdiği sesler değişir veya tuşlar ses vermez. Çıkan sesteki orantısızlık bir kaç şekilde kendini gösterir. Örneğin hassasiyet kaybolur. Çünkü iki parça olan kömür iletim sisteminde bir kömür hassasiyeti diğeri de tam sesi vermek için tasarlanmıştır. Eğer tuşlarınızın hassasiyeti kaybolduysa tozlanma sorunundan emin olabilirsiniz. Eğer hiç ses gelmiyorsa sıvı teması olmuş olabilir veya kömürlerinizin ömrü bittiğinden değiştirmeniz gerekebilir. Fakat biz önce sıvı veya toz teması için çözümümüzü paylaşalım.

 

Önce klavyenizin internet sitesinden söküm işlemleri için gereken belgeleri indiriniz. Genellikle söküm işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgi yayınlanmıştır. Ardından tuş takımınızın bulunduğu düzeneği sökün ve plastik ve kömürlerin bulunduğu kısma ulaşın. Bulunduğunuz ortam tozlu bir ortam olmasın. Temizleyeyim derken daha da tozlandırmayın. Kümürleri ve iletim kartını alkol veya kolonyalı kaliteli pamuk ile temizleyin. Montajı bitirmeden önce deneme yapın. Bazen pamuk veya toz kalabiliyor. Bu yüzden tekrar klavyeyi açmak zorunda kalmassınız. Eğer işlem başarılı ise klavyenizi söktüğünüzün tersini yaparak toparlayın. Eğer temizliğe rağmen tuşlar çalışmıyor ise kömürleriniz bitmiş demektir. Kömürleri barındıran plastikler ve veya plastiklerin takılı olduğu kart ile birlikte satılıyor. Temin ederek klavyenizi tamir edebilirsiniz. Başarılar.

Bir cevap yazın