Kategoriler
Gem Ketron Klavyeler Korg Roland Yamaha

Org & Klavye Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle piyanist arkadaşlar için özel hazırladığım bir yazıyı paylaşmak istedim. Klavyeler özellikle son birkaç yılda çok çeşitlendi. Yeni başlayan arkadaşlarımız ve karar vermekte zorlanan arkadaşlarımıza yol göstereceğini düşünüyorum. İyi paylaşımlar dileğimle.

1 ) DAYANIKLILIK SAĞLAMLIK: Bu bölüm aslında çok önemsenmiyor fakat bence en önemli husustur. Çünkü hiçbir piyanist düğünün yada programın ortasında makanik bir sorun yüzünden yolda kalmak istemez. Dayanıklılık konusunda liderliği GEM almış durumda özellikle WK2-3-4-6-8 ve Genesys te çok sağlam bir kasa Pitc-Bend Toz almayan klavye ve butonlar ile öne çıkıyor. Ketron gem in yakın takipcisi, sx3000 çok sağlam bir cihaz. Roland atağa kalkarak GW8 in ardından BK5, BK9, E-A7 gibi klavyeler çıkardı. Zamanında Roland klavyelerinin toz alma sorunundan çok şikayet eden bi kullanıcı olarak son çıkardıkları klavyelerin çok sağlam olduğunu belirtleyim. Yamaha ise elektronikte çok çok iyi. Elektronik aksağamı arıza yapmış bir yamaha görmedim fakat bazı modelleri kasa yapısı olarak çok iyi değil. Or700 ve A2000 plastik açısından hiç sağlam değil.

2) TEKNİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLER: Bu konuda markalar kıyasıya rekabet halinde. Yamaha bu konuda çok iyi çalışmalar yapıyor. Hemen her yenilik (USB, SD, Pc sencranizasyon, İnternet bağlantısı vs.) yamahanın orta ve üst sınıf klavyelerinde var. Teknoloji meraklısı piyanist arkadaşlar için yamaha iyi bir secenek gibi görünüyor. Roland açılış hızı, usb desteği, kareoke özelliği gibi değişikliklerle yamahayı aratmıyor.

3) TEKNİK SERVİS YEDEK PARCA: Bu konunun lideri şüpesiz Korg. Şuan Türkiye’nin büyük illerinin tamamında servisleri, satış noktaları var. Yedek parça sorunuda pek yaşanmıyor. Elektronikten anlamayan arkadaşlar için Korg tercih edilebilir. (Bazı piyanistler kendi sorunlarını aşabiliyorlar. Tuşların tozunu almak, swich değiştirmek gibi) Roland da kullanıcılarını bu açıdan yalnız bırakmıyor. Her ilde olmasada büyükşehirlerin tamamında satış noktaları ve servisleri var. Yeni çıkardığı cihazlar neredeyse hiç arıza yapmıyor. Yedek parçasıda artık korg dan daha ekonomik.

4) ALIM SATIM VE BULUNABİLİRLİK: Bu konuda da lider Korg. Almak da satmak da kolay. Aynı zamanda ritim, ses düzenlemelerini bulmakda kolay. Ben ritim yazamam, sample yapamam diyenler için çözüm korg. Pek çok ritim ve sample zaten üzerinde yüklü geliyor alıp programa çıkılabilir. Fakat Yamaha bu konuda korg u yakın takipte. Son birkaç yıldır çok çalışmalar yapıldı güzel düzenlemeler var Ketron unda bu konuda iyi durumda olduğunu belirteyim. Fakat Ram sorunu nedeniyle ketronda çok fazla gelişme olamıyor. Yeni model çıkacak olursa bu Ketron kullanıcılarını sevindirecektir. Roland büyük bir atak yaptı ve BK5 Türk versiyonunda neredeyse eksik ritim ve ses kalmamış. Fakat sample özelliği olmadığından yeni seslerin eklenmesi mümkün olamıyor. Bu açık E-A7 ile kapatıldı gibi. E-A7 BK-5 in tüm ritim ve performaslarını çalıştırıyor ayrıca sample da yapabiliyor. Roland ın ritim, sample ve performans desteği çok çok iyi. Hiç bir markada olmayan ücretsiz set çözümü ile kullanıcılarını sevindirmeyi başardı.

5) KULLANIM KOLAYLIĞI: Bu konu biraz karışık. Çünkü ilk kullanılan klavye önemli! GEM e alışmış biri korg u, yamaha ya alışmış biri ketron u kullanmada zorlanabilir. İlk defa org alınacaksa diğer 4 madde göz önünde bulundurulmalı. Fakat tecrübe varsa alışılagelen üzerinde çalışmakta fayda var. Fakat alışma güçlüğü çekilebilir, bu açıdan alıp hemen iş yapabilmek için biraz amatör seviye klavyeler ile başlamalı. Yani ilk org olarak GEM WK8 yerine WK2000, KORG PA2X yerine PA55 tr seçilmeli. Bu klavyelere alışmak daha kolaydır. Daha sonra yükseltme yapılabilir.

6) KİŞİSELLEŞTİRME: Bu konuda yamaha çok başarılı. Yani org u aldığınızda sizin yaptığınız düzenlemeler ile org bambaşka olabiliryor. Korg da bu konuda iyi. Gem, ketron ise bunu sadece sample yapabilen cihazlarında başarabildi.

7) SAMPLE ve RİTİM EDİT: Bence bu konu çok önemli! Kişisel olarak yaptığınız, yapacağınız düzenlemeler sizi diğer müzisyenlerden ayıracak yegane nokta. Kurzwail ve Gem sample yapan ilk markalar. Gem deki sample ve ritm editörleri çok başarılı. Bu yamaha tyros u çıkarana kadar devam etti. Tyros ve korg PA1x-2x-3x deki sample editörleri de çok başarılı. Zaten bu konuda titiz olan arkadaşların Tyros-pa2x-3x-ketron-audia5-Roland E-A7 arasında seçim yapmaları gerekiyor. Şunu da unutmayalım Roland E-A7 sample editör ritim editor ve performans olarak tyros 1-2 ve 3 ü geçmiş durumda. Korg pa1x den de iyi. Bu 4 org seçilirken önceki konular göz önünde bulundurularak seçim yapılmalı.

8) FİYAT-PERFORMANS ORANI: Bu analiz için klavyeleri çok çok iyi tanımak gerekir. Korg, Yamaha, Roland, Gem, Ketron neredeyse bütün markaların klavyelerini kullandım. İlk önceleri Gem çok pahalıydı ve o zamanlar o fiyatı hak ediyordu çünkü piyasa öncüsüydü ilk yenilikler ondaydı ki hala pek çok özelliği pek çok klavyede yok. Bu bakımdan şuan wk8, genesys fiyat performans olarak çok iyi durumda yani ödediğiniz paranın karşılığını alıyorsunuz. Ketron da bu konuda çok başarılı. Bugün SX3000 aldığınızda o özellikleri diğer markaların daha pahalı orglarında bile bulamayabilirsiniz. Roland BK5 Türk ise sadece sample yapma eksiği haricinde çok iyi bir durumda. Roland E-A7 ise yola yeni çıktığından analiz için zamana ihtiyacımız olacak. Fakat fiyatı özelliklerine göre makul duruyor. Son olarak Yamaha ve Korg. Korg şuan Türkiye de en fazla tercih edilen marka olduğu için fiyatlarını biraz yüksek tutuyor haklı olarak. Çünkü tutulan marka paha eder. Yamaha da korg un politikasında çünkü A2000, A3000 ve tyros piyasada çok iyi durumda şuan.

Bir cevap yazın