Kategoriler
Gem Klavyeler

General Music İlk Block Oluşturma

Yeni bir wk4-6-8 yada genesys aldınız. Ya da bu klavyelerden herhangi biri var bu güne kadar düzenlenmiş blockları beğenmiyorsunuz ya da kendinize özgü bir block oluşturmak istiyorsunuz. En çok sorulan soruda blockları birleştirmek istiyorsunuz. Buyrun size yardımcı olacak bir makale. Yine dünyada bir ilk yine datnet imzasıyla sizlerde. Başka yerde bu kadar teknik ve bu kadar anlaşılır bir anlatım bulamayacağınızdan eminim.

 

Daha önce anlattığım konular aslında bu yazının içeriğini oluşturabilir. Örneğin loop yapımı, sample üretimi, ritim yazmak yada düzenlemek, performans düzenlemek, ses yada sample editlemek vs .

Yeni bir block oluşturmak için bir bloğun içinde bulunan bileşenleri bilmek gerekir. Çünkü neleri düzenleyeceksiniz? Yeni bir block oluşması için hangi düzenleme bölümlerini (editörleri) bilmeniz gerekiyor?

 

1. Performans düzenleme: Wk serisinde ekranın altında rakam ile belirtilen butonlar performans butonlarıdır. 8 adet performans butonu içerikleri 8 adet olduğundan size toplam 64 adet performans düzenleme olanağı sunar. Performans düzenleme ritim seçimi ile başlar. Ritim seçersiniz ritme full keyboard ve upper-lower bölümünde 2 adet ses atayabilir, multi bölümünde 8 adet ses atayabilirsiniz. Ritim seçerek, seçtiğiniz ritmin temposunu, mixajını, efectlerini ve efeckt send lerini, track bölümünden track larının transpoze ve detunelerini ayarlarsınız. Seslerin seçimi ile seçtiğiniz seslerede aynen ritmlere uyguladığınız editleri uygulayailirsiniz. En önemli konu mix ve efect dir. Örneğin bir elektro bağlama editliyorsanız, efeckt olarak pheser kullanabilirsiniz. Kullandığınız pheser in seviyesi sesin ne kadar elektro bağlamaya benzeyeceğini belirler. O yüzden performans bölümü genellikle sesler için kullanılır. O yüzden performans rakamlarının en başında style lock vardır. Bu butonun ışığı yanıyorsa yani aktifse siz performans değiştirdiğinizde ritm sabit kalır sadece sesler ve seslere uygulanan performans editleri değişir.

 

2. Style performans: Style performans sizin her ritim için yukarıda bahsettiğim editörleri kullanarak yaptığınız düzenlemeleri içerir. Her ikiside ekranın sol altındaki tek kırmızı renkli buton olan style-perf store butonu ile kullanılır. Yukarıda bahsettiğim bütün düzenlemeleri sadece o ritim için yaparak ritim üzerine kilitleyebilirsiniz. Her ritim için 8 adet style performans ayrılmıştır. Bunun örnekleri zaten standart olarak gelen ritimlerin üzerinde size veriliyor. Mutlaka 3-4 adet style performans vardır bütün ritimlerde. Siz bunu 8 e kadar artırabilirsiniz.

 

3. Style-song Record: Bu bölüm adından da alnaşılacağı üzere şarkı veya ritim yazmak için kullanılır. Ekranın sağ altında yine tek kırmızı buton olan record butonu kullanılarak yapılır. Yeni ritim yada şarkı yazmak için burayı kullanmak zorundasınız. İlk tıkladığınızda size song yada style olarak ne yazacağınızı, nereye yazacağınızı sorar. Gerekli yönergeleri izleyerek song yada style üretebilirsiniz. Çok detaylı bir konudur, başka bir zaman bu editörü anlatırım.

 

4. Setup: Setup deyince ilk aklıma gelen koma. Koma için general butonundan tuning scale bölümünü kullanıyoruz. Orada yaptığınız bütün değişiklikler orgun genel ayarları olduğundan, 1 tek rakam bile değiştirseniz yeni block yapmış sayılırsınız. Koma, ekran ışığının zamanlaması, rengi, ekranın yada hdd nin açık kalma süresi, hdd nin protect olması, padlerde kullanılan tonlar… daha sayamadığım pek çok özellik SETUP ın içerisindedir. Sadece 4 KB dır fakat bütün genel özellikler setup ın içerisindedir. PC ye format atmak gibi birşey.

 

5. Sample edit: Bu konuyu diğer mesajlarımdan takip edebilirsiniz. Başlıbaşına bir profosyonellik ister. Sadece bu konu için 10 laca makale yazdım.

Aklıma gelenleri ilave edeceğim buraya.

Yukarıda anlattıklarımdan sadece bir tanesini yapsanız bile disc bölümünde SAVE Single>block diyerek kendi bloğunuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken disc butonuna basmak. İkinci menü olan save bölümüne gelmek. Sol tarafta mecburen ram yazacak, sağ tarafta kaydetmek istediğiniz yer flopy yada hdd. Hdd yi sectikten sonra blockların en altına inmek. Orada boş satırı görürsünüz. Boş satır yerine herhangi bir bloğun üzerindeyken enter derseniz o bloğun üzerine kaydedersiniz. Boş satırı gördüğünüzde enter dediğinizde size bloğunuz için isim soracak ve sizde bloğunuza isim verdikten sonra enter diyeceksiniz. Yeni bloğunuzu hdd ye kaydetmiş olacaksınız. Artık yeni yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için single>block yerine sadece yaptığınız değişikliğe uygun olan bölümü kullanacaksınız. Örneğin yazdığınız ritmi kaydetmek için SAVE Single>user style…
Hepsi bu kadar değil. Anlatsam roman olur.

Bir cevap yazın